Individueel Maatwerk
Op 1 juli 2023 ging een nieuwe maatregel van kracht om van het departement Werk en Sociale Economie van kracht: Individueel Maatwerk. Deze maatregel is speciaal ontworpen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nog beter te ondersteunen. Als jobcoaches hebben wij een cruciale rol in het succesvol implementeren en benutten van deze maatregel. Binnen Werkburo West-Vlaanderen zijn er momenteel al enkele lopende trajecten binnen Individueel Maatwerk.
Wat is Individueel Maatwerk?
Individueel Maatwerk is een subsidie die werkgevers helpt om werknemers met een arbeidshandicap of een andere afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven en te behouden. Het biedt hen de mogelijkheid om de nodige aanpassingen te doen, zoals een aangepaste werkplek, begeleiding op de werkvloer of jobcoaching. Het uiteindelijke doel is om duurzame tewerkstelling te realiseren, waarbij de werknemer zich op zijn of haar plek voelt en optimaal kan functioneren.
Wat betekent dit voor ons?
Voor ons als jobcoaches betekent dit dat we nog meer tools in handen krijgen om mensen te ondersteunen bij hun stap naar de arbeidsmarkt. Individueel Maatwerk kan bijvoorbeeld ingezet worden om extra begeleiding te voorzien voor een werknemer die net een nieuwe job heeft, of om specifieke aanpassingen op de werkvloer mogelijk te maken.
Wat hierbij belangrijk is, is dat we werkgevers goed informeren over de mogelijkheden van deze maatregel. Niet alle werkgevers zijn op de hoogte van de voordelen die Individueel Maatwerk biedt, en hier ligt een kans voor ons om de brug te slaan tussen de werkzoekende en een potentieel nieuwe werkgever. Bovendien kunnen we onze kandidaten beter begeleiden door hen bewust te maken van de extra ondersteuning die beschikbaar is zodra ze aan de slag gaan. Enkele concrete voorbeelden van de extra ondersteuning zijn: praktische ondersteuning op de werkvloer of hulp bij sociale integratie binnen het team, ergonomische aanpassingen, aangepaste werkuren, of technische hulpmiddelen.
Het is goed om te weten dat deze maatregel niet alleen ten goede komt aan de werknemer, maar ook een financiële stimulans biedt aan de werkgever. Dit kan een belangrijke factor zijn om hen over de streep te trekken om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven.
Ervaring binnen West-Vlaanderen
Zowel binnen Oranje, De Lovie als Groep Ubuntu zijn er momenteel trajecten lopende waar Werkburo als externe dienstverlener ingeschakeld wordt.
De ervaring leert ondertussen dat het indiceren van personen naar Individueel Maatwerk niet altijd van een leien dakje loopt en soms tot enkele maanden kan duren. Dit vormt zeker een drempel naar de werkzoekende die graag zo snel mogelijk aan het werk wil. Het risico bestaat dus dat de persoon zijn motivatie verliest en/of hervalt in eerder problematieken. De lange wachttijden voor het toekennen van het recht op Individueel Maatwerk werd reeds aangekaart bij zowel het departement als bij VDAB en is daar een gekend probleem.
Het inzetten van individueel maatwerk (IMW) op de werkpost vergt sensibilisering, vooral van de dichtste collega's. Zij moeten wennen aan de persoon met de arbeidshandicap en ervaren het soms in het begin als intensief. Na een inloopperiode zien ze echter ook de positieve kanten. De persoon leert zelfstandiger te werken en krijgt meer inzicht in zijn taken. De jobcoach speelt een belangrijke rol door beide partijen de kans te geven om te ventileren, zodat eventuele problemen worden aangepakt vooraleer ze escaleren. De jobcoach grijpt snel in en stuurt bij waar nodig, bijvoorbeeld door hulpmiddelen zoals afvinklijstjes te introduceren, mee te lopen, en on-the-job bijsturing te geven. Het stellen van realistische doelen en het sensibiliseren van de collega's zijn hierbij essentieel.
Binnen Werkburo West-Vlaanderen volgt in het najaar een communicatiecampagne naar potentiële werkposten met een filmpje, een flyer en een website.
Nele Pauwelyn
Coördinator Werkburo West-Vlaanderen
Groep Ubuntu