Webinars voor en door het Werkburo

Webinars voor en door het Werkburo

Tijdens de eerste lockdown werden we massaal geconfronteerd met een maatschappij die 'ontwricht' werd. Als Werkburo voelden we meteen dat heel wat begeleid werktrajecten 'on hold' werden gezet en delen van onze gekende dagelijkse werking stokte. Begeleid werkers en jobcoachen werden geconfronteerd met onduidelijkheid, onzekerheid, ja zelfs 'schrik'.

Geduld en afwachting waren items die vervolgens wel eens de kop opstaken, maar gelukkig ook 'creativiteit'. Want met dat laatste zouden we wel eens het verschil kunnen maken.

Opleidingen, intervisies en uitwisselingen van en voor jobcoachen konden niet meer georganiseerd worden daar 'vergaderen in groep' uitveiligheidsoverweging niet meer kon.

De koppen werden bij mekaar gestoken en het woord webinar kwam op tafel te liggen. Her en der werden door andere werkveldactoren reeds webinars georganiseerd; een trein om, als Werkburo, zeker niet te missen. De Webinars zouden we gratis kunnen aanbieden naar al onze jobcoachen toe met als doel: kennisoverdracht, efficiënt samenzitten, interacties via het online platform en intervisie.

Het was meteen een schot in de roos met direct 2 Webinars in juni: risicoanalyse en verzekeringen. Jobcoachen kregen een duidelijker zicht op het kluwen binnen verzekeringen en het hanteren van een tool om risico's op de werkvloer beter te kunnen inschatten. Nuttige kennis!

In de zomer werd gesleuteld aan een goede leidraad om deze Webinars technisch en organisatorisch te finetunen. Ruis of technische ongemakken werden hierdoor tot een minimum herleid.

Vervolgens werden de eerste twee maanden van het schooljaar de webinars ingevuld met 'jobstart - schoolgaande jongeren' en 'dimona'.

'Balans in het werkveld van de jobcoach' was het onderwerp van de laatste webinar. Deze werd aan de praat gehouden d.m.v. stellingen waarop Jobcoachen konden reageren. Dit bracht de nodige dynamiek met zich mee wat vervolgens boeiende en leerzame interacties gaf.

Webinars zijn een succes in een groot samenwerkingsverband om met de leden een vorm van 'contact' te houden. Tevens hoeft niemand een 'grote' verplaatsing te maken, maar kan men gewoon voor en na de sessie verder zijn agenda afwerken. Deze kaart willen we als Werkburo zeker verder trekken. Autisme is het thema dat zich aandient in december. Laat maar komen, zouden we zeggen.

Door David Bombeeck (Coördinator Werkburo Oost-Vlaanderen)

 

Zelf een voorstel overeen thema om een webinar over te volgen of te geven? Laat het weten via info@werkburo.be of david.bombeeck@werkburo.be

 

Lees het document